Long Term Athlete Development

Van Speelplaats tot Podiumplaats

“Van Speelplaats tot Podiumplaats” beschrijft de 7 fasen van LTAD, een training-, competitie- en herstelprogramma gebaseerd op de échte leeftijd van de individuele sporter, ook wel de biologische leeftijd genoemd (psychisch en fysisch), in plaats van de kalender leeftijd. Het stelt de sporter centraal, is coach gedreven, is op wetenschappelijke benadering gestoeld en biedt sponsoren een kapstok om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Sporters die trainen
volgens LTAD-programma’s volgen hun training en competitie gericht op hun biologische- en trainingsleeftijd in geperiodiseerde plannen, specifiek afgestemd op hun ontwikkelingsbehoeften.

Long Term Athlete Development

 1. is gebaseerd op de fysieke, mentale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Elke fase markeert een ander stadium in de ontwikkeling van de jonge sporter.
 2. verzekert de Fysieke Basis waarop een topsportcarrière gebouwd kan worden en:
  • legt de Fysieke Basis voor alle kinderen, van de vroege kindheid tot de late jeugd, door dagelijkse fysieke inspanning te promoten op scholen via een algemene benadering voor fysieke ontwikkeling van kinderen met recreatieve- en talentgerichte sportprogramma’s.
 3. verzekert dat optimale trainings-, competitie en herstelprogramma’s worden aangereikt gedurende de gehele sportcarrière.
 4. zorgt voor een optimale competitiestructuur in de verschillende ontwikkelstadia van sporters.
 5. heeft invloed op het gehele sportcontinuüm (sportinfrastructuur), inclusief de deelnemers, ouders, coaches, scholen, clubs, recreatieve beweegprogramma’s, Provinciale Sport Organisaties, Nationale Sport Organisaties, sportwetenschappers, gemeenten en diverse ministeries zoals OCenW en VWS.
 6. integreert talentprogramma’s, recreatiesport van verenigingen, buurt- en schoolsport, en lichamelijke opvoeding op school.
 7. is gebaseerd op internationale best practices, onderzoek, en normatieve gegevens.
 8. ondersteunt de hoofddoelstellingen van een leven lang sporten en bewegen zoals die is vastgelegd in de Sportnota Tijd voor Sport van VWS – Bewegen, Meedoen en Presteren – en geeft de betrokkenheid weer om de doelstellingen daarvan ook daadwerkelijk te verwezenlijken.
 9. promoot een gezonde leefstijl voor alle jongeren gericht op een leven lang sport en bewegen.

De folder LATD voor Ouders kun je hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *