Over Ons

Waterpolo Opleidingscentrum

Eric Noordegraaf heeft in 2004 het eerste Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) opgericht om junioren in de gelegenheid te stellen zich te ontwikkelen als topatleet. Het WOC trainingsprogramma heeft hij uitgebreid met mentale trainingen, voedingslessen, fysieke trainingen en individuele begeleiding. Deze trainingen vormen ook nu de basis voor het RTC-programma in Nederland.

Het WOC bood haar ochtendprogramma gedurende 10 jaar aan in Alphen aan den Rijn, in afstemming met de Topsport Talentschool, het Scala college. Daarnaast maakt de Regio West nog steeds gebruik van de WOC trainingsprogramma’s en trainers om de regio trainingen te faciliteren.

Inmiddels heeft de KNZB de opleidingsstructuur waterpolo aangepast en zijn er zogenaamde Regionale Waterpolo Scholen (RWPS) voor het aanbod van wekelijkse trainingen voor meisjes en jongens van 9-14 jaar. Voor de talent ontwikkeling zijn er 8 zogenaamde Regionale Training Centra (RTC). Deze RTC’s dienen de talenten verder te ontwikkelen richting Jong Oranje. Met de kennis van het WOC, deelt Eric Noordegraaf zijn kennis met de huidige waterpolo jeugd, binnen de KNZB structuur.

Het WOC gaat van de veronderstelling uit dat waterpolo in de jongste jaren wordt geleerd, en vanaf circa 17 jaar slechts nog verder kan worden verfijnd. Wij volgen daarbij het principe waar we in Nederland alom mee gewend zijn kinderen iets aan te leren, namelijk professionele scholing. Na leren lopen, is leren zwemmen het vroegste waar een kind met (georganiseerd) onderwijs in aanraking komt. Vervolgens (of in dezelfde periode) gaat het aan het eind van groep twee leren lezen en schrijven. Als deze basisvaardigheden (naast stil zitten in de klas) voldoende zijn, gaat het kind verder met leren rekenen, taal, cultuur, en nog veel meer. In groep 8 volgt dan meestal de Cito-toets. Mede daarop gebaseerd wordt gekozen voor een vervolgtraject in het voortgezet onderwijs. De eerste serieuze toetsing vindt plaats in het twee jaar van de brug klas. Het kind is dan normaal gesproken 13-14 jaar. Het eerste echte examen volgt dan op 16 jarige leeftijd (VMBO), of later (HAVO, VWO).

Uit het voorgaande blijkt dat er veel kansen zijn voor samenwerking tussen het onderwijs en de sport op het gebied van talentontwikkeling. Zo kan aanpassing van onderwijsprogramma’s op de wedstrijd- en trainingsprogramma’s het rendement verhogen, en de uitval van talenten voorkomen. De Onderwijsraad onderschrijft het belang van speciale voorzieningen voor sporttalenten.
Leeftijdgenootjes die samen opgroeien, hetzelfde meemaken en over 10 à 15 jaar samen de tegenstanders in het buitenland verslaan, optimaal getraind, optimaal voorbereid. Leeftijdgenootjes die elkaar door en door kennen: daar wil het WOC voor staan!

Op dit moment is Eric sporttechnisch coördinator van de Regio West en hoofdtrainer van het RTC Waterpolo Den Haag. De RWPS Regio West biedt haar programma aan op verschillende momenten, op verschillende locaties. Het RTC Waterpolo Den Haag biedt haar programma aan in combinatie met de topsport talentschool, het Segbroekcollege. Voor verdere informatie zie de respectievelijke website, voor de RWPS en het RTC Den Haag.

Naast het faciliteren van waterpolo trainingen, organiseert het WOC met regelmaat stages in het binnen- en buitenland. In de afgelopen jaren zijn er 26 stages georganiseerd en heeft het WOC een internationaal waterpolo netwerk opgebouwd. Tijdens de stages maken de talenten kennis met hun leeftijdsgenoten in het binnen- en buitenland. Meer informatie over de internationale samenwerking kun hier je vinden.

Eric Noordegraaf nam deel aan de Olympische Spelen van 1980 en 1984 in het waterpolo. Hij speelde in totaal 276 interlands in de periode 1977-1987 en werd 11 keer landskampioen met AZC als speler en 4 keer als hoofdtrainer. Zie hier zijn volledige CV.